Ett tryggt Karlstad

Exempelbild

Vi ska göra vad som krävs för att alla ska känna trygghet genom hela livet

Välfärden behöver bli mera behovsstyrd och mindre marknadsstyrd. Den ska utjämna skillnader och inriktas på människors behov. Den ska vara demokratiskt kontrollerad och ta vara på välfärdsarbetarnas kompetens.

Allt fler lever allt längre och allt fler har också bättre ork och ekonomiska möjligheter att leva ett aktivt liv som pensionär. Detta gäller dock inte alla. Insatser behöver göras för att alla ska kunna se fram mot en trygg ålderdom. Integritet, respekt, självständighet och delaktighet är viktiga värdeord inom äldreomsorgen, som ska hålla hög kvalitet och utgå ifrån behov och rätt till självbestämmande. Samordnade insatser med hög personlig kontinuitet är viktigt. Vi vet att personalens insatser utgör själva kvaliteten i omsorgen. Därför är schyssta arbetsvillkor, god arbetsmiljö och en fungerande samverkan mellan kommun och region direkt avgörande för en god äldreomsorg.

En viktig trygghetsfaktor när man blir äldre är att man inte behöver flytta så långt och byta sin invanda boendemiljö, den dagen det är dags för ett äldreboende. Att kunna bibehålla kontakten med människor och miljöer man lärt känna under tidigare delar av livet är viktigt för att motverka den ensamhet en del äldre känner av.

Anhöriga är viktiga i planering och utförande av vård och omsorg eller stöd till personer med funktionsvariationer. Det är viktigt att deras erfarenheter och kunskaper tas tillvara på bästa sätt, men också att de får det stöd de själva behöver.

Ett väl fungerande föreningsliv är en tillgång i en kommun. Föreningarna bidrar till goda fritidsmöjligheter för människor i olika åldrar. De medverkar till att barn och ungdomar från olika bostadsområden och med olika bakgrund får mötas, till att motverka äldres ensamhet, och till en ökad integration. Även aktiviteter utanför föreningslivet är viktiga. Möjligheterna att prova på olika aktiviteter behöver finnas och Fritidsbanken kan för många vara en väg till fysisk aktivitet och deltagande i föreningslivet.

Under mandatperioden satsar Socialdemokraterna på:

  • Verksamhet för äldre för att motverka ofrivillig ensamhet
  • Tillsvidareanställningar i större utsträckning inom omsorgen
  • Tillitsstyrning framför minutscheman
  • Utveckla anhörigstödet inom omsorgen
  • Anpassade boenden på fler ställen i kommunen
  • Vi säger nej till nya vårdboenden i privat regi
  • Vårdboenden i privat regi återtas i kommunal regi när möjlighet ges
  • Säkerställa att föreningslivet har tillgång till lokaler i hela kommunen
  • Verka för att nyttjandegraden av gemensamma fastigheter ökar
  • Höjda bidrag till föreningar och studieförbund
  • Fortsatt utveckling av Fritidsbankens verksamhet