Ett Karlstad byggt på kunskap

Vi ska göra vad som krävs för att alla barn och unga ska klara skolan
Alla barn ska få en god utbildning och bildning. De ska mötas av höga förväntningar och en tro på att de kan lyckas. Alla barn och ungdomar ska ges en god start i livet. Genom en snabbare integration och bättre utbildning kan fler bidra till tillväxt och välfärd.
Detta ska vi genomföra genom fokus på kunskapsuppdraget, mer personal i förskola, skola och fritidshem, samt fler utbildade lärare med bättre förutsättningar för sitt uppdrag.
Rektorer behöver få bättre förutsättningar att leda den pedagogiska verksamheten.
Alla skolor ska vara bra skolor med hög måluppfyllelse. Den verklighet vi ser idag där föräldrarnas ekonomi och utbildningsbakgrund i hög utsträckning påverkar elevernas möjligheter att klara skolan måste förändras. Alla elever ska utifrån sina förutsättningar få stöd och stimulans att nå sina drömmars mål. Ingen elev ska halka efter eller hållas tillbaka. En förutsättning för detta är att skolan förser eleverna med egna, relevanta läromedel. Detta är särskilt viktigt för elever från studieovana hem.
I första hand ska stödet ges inom den ordinarie undervisningen men för elever med särskilt stort behov av stöd är det viktigt att det finns tillgång till särskilda undervisningsgrupper.
Varje elev som behöver mer tid för lärande genom lovskola och läxhjälp ska garanteras det. Elever i årskurs 9, samt på gymnasiet, ska kunna delta i betald lovskola istället för kommunalt feriearbete.
Vuxenlivet börjar i gymnasiet. Valen blir fler, förväntningarna tydligare och möjligheterna större. Alltför många elever når inte en gymnasieexamen. Här måste åtgärder till för att bryta den trenden.
En livskraftig demokrati förutsätter att människor med olika erfarenheter möts. Därför måste den socioekonomiska segregation vi ser i Karlstad brytas, och skillnader i livsvillkor mellan bostadsområden minskas.
Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är demokratins mål. Kultur och bildning handlar för oss om människans personliga frihet och samhällets utveckling. Kulturens frigörande förmåga är en avgörande motvikt mot auktoritära krafters strävan att ta makten över tanken. En blomstrande kultur är en förutsättning för ett levande och demokratiskt samhälle. Kulturen är också en viktig del av välfärden. Investeringar i kultur leder till ett rikare samhälle och banar väg för nya jobb, både inom och utanför de kreativa näringarna.
Det strategiska jämställdhetsarbetet måste prioriteras upp i kommunen. En kartläggning behöver genomföras och jämställdhetsintegrering behöver genomföras i samtliga verksamheter.
Under mandatperioden satsar Socialdemokraterna på:
- Särskilda undervisningsgrupper för elever med särskilt stort behov av stöd Fjärrundervisning utvecklas för att i större utsträckning tillgodose elevernas önskemål inom framför allt språkval
- Läxhjälp ska erbjudas de elever som behöver
- Sträva efter att ha en blandning av olika typer av program på våra gymnasieskolor
- Inrätta ett yrkescenter
- Återinför estetprogrammet på gymnasiesärskolan
- Stärkt studie- och yrkesvägledning i samtliga skolformer
- Avgiftsfri och tillgänglig kulturskola
- Bibliotekshuset utvecklas till ett kultur- och demokratihus
- Stadsbiblioteket öppet 365 dagar om året och att värna biblioteksfilialerna
- Främja experimentell kultur
- Jämställdhetsintegrering ska genomföras i alla verksamheter