Ett Karlstad som håller ihop

Exempelbild

Vi ska göra vad som krävs för att bryta segregationen och öka tryggheten.

Barnen är vår framtid, och alla barn har rätt till en trygg uppväxt. Barn ska bli lyssnade på, sedda och stöttade utifrån sina individuella behov och förutsättningar. Men barnperspektivet behöver vara en drivkraft för fler jämlikhetsförslag inom välfärden, och för samhällsbygget i stort. Vi behöver arbeta mer aktivt och medvetet för att öka jämlikheten i uppväxtvillkoren bland barn och unga. Vi ser att det finns stora skillnader i inkomster, hälsa, utbildningsnivå, andel familjer med försörjningsstöd mellan bostadsområden. Den kunskapen måste i större utsträckning ha betydelse för hur vi fördelar resurser i kommunen. Särskilt viktigt är det att bryta bostadssegregationen som även leder till skolsegregation.

Barn och unga behöver goda förebilder och möta människor med annan bakgrund än den egna. Förutom att sträva efter en bred elevsammansättning på samtliga skolor, vilket bidrar till ökad förståelse för sin omvärld, behöver barn och ungdomar aktivt erbjudas förebilder. Detta kan ske i samarbete med föreningslivet, men också tillsammans med Karlstads universitet, där Näktergalen är ett lyckat mentorskapsprogram sedan några år tillbaka.

Projektet bidrar också till en meningsfull fritid för de ungdomar som deltar.

Föräldrar har ansvar för att se till att barnet får en trygg och god uppväxt. Samtidigt behöver samhällets stöd till föräldraskap bli väsentligt bättre. Alla föräldrar ska tidigt och återkommande erbjudas både generella och riktade evidensbaserade föräldrastödsprogram. Ett bra exempel är Förskoleteamet Tummen som idag riktar sig till föräldrar med barn i förskoleåldern på Kronoparken, Rud och Färjestad. Denna verksamhet behöver fler föräldrar få ta del av. Familjecentraler behöver finnas på fler platser i kommunen.

Trygghet i livet handlar om så mycket mer än satt i relation till kriminalitet. Det handlar om att känna sig trygg genom sin självkänsla och kompetens. Det handlar om att känna sig sedd och behövd i ett sammanhang. Att kunna påverka sitt liv och det samhälle man är en del av. Att känna sig trygg i att man klarar vardagens olika utmaningar och trygg i att hjälpen finns när den behövs. Vi ska alltid bekämpa brotten, men vi måste också bekämpa brottens orsaker. Den kommunala servicen behöver göras mer tillgänglig för de som bor utanför centrala Karlstad.

Att ha en egen bostad är en social rättighet. Bostadsbyggandet behöver intensifieras i hela kommunen framöver. Både vid etablering av nya bostadsområden som vid förtätning är det viktigt med en blandad bebyggelse, med olika upplåtelseformer och varierande storlekar.

Äldre ska kunna bo kvar i sina bostadsområden och yngre ska kunna flytta hemifrån. Möten mellan människor med olika bakgrund och förutsättningar ska kunna ske naturligt i vardagen. Oavsett var i kommunen man är bosatt ska det finnas en närhet till grönområden och friluftsområden.

Vi lever i en tid då vi ser att demokratin hotas och undermineras. Detta måste vi stå upp mot varje dag. Vi behöver stärka inflytandet för de grupper som känner att de inte kan påverka samhället i lika hög grad som andra, göra insatser för att öka valdeltagandet, samt säkerställa att vi även framöver har en demokratisk process med rättssäkra val.

Under mandatperioden satsar Socialdemokraterna på:

  • Resursfördelning för ökad jämlikhet och minskad bostadssegregation
  • Utöka projektet Näktergalen i samarbete med Karlstads universitet
  • Förskoleteamet Tummen etableras i fler områden i kommunen
  • Fler familjecentraler
  • Avgiftsfria lovaktiviteter för barn och ungdomar i hela kommunen
  • Utöka antalet i fältassistenter
  • Ökad kommunal närvaro i kommunens stadsdelar och tätorter
  • Bostäder byggs i hela kommunen
  • Värna grönytor och gröna stråk i befintlig och ny stadsmiljö
  • Söka samarbete med fastighetsägare och andra aktörer för att stärka tryggheten och utöka servicen i bostadsområden
  • Insatser för att stärka demokratin och öka valdeltagandet
  • Säkerställa ungdomars inflytande genom bland annat ett väl fungerande ungdomsfullmäktige
  • Rådet för personer med funktionsnedsättning, samt pensionärsrådet ges mer inflytande och involveras tidigt i viktiga frågor