NYHET
Ny riktning för Sverige!

Vi socialdemokrater arbetar nu med att ta ut en ny politisk kompassriktning! Vi behöver politiska reformer som motverkar den ojämlikhet som vi sett växa under de senaste decennierna. Marknadskrafter och vinstintresse har blivit en del av välfärden, vilket hotar såväl en god arbetsmiljö men också kvaliteten på undervisningen, på vården, på omsorgen. Vi ser att den ekonomiska ojämlikheten växer. Enligt organisationen Oxfam, som tittar på ett antal jämlikhetsfaktorer såsom skattepolitik bland annat, är Sverige ett av de länder där ojämlikheten ökat mest.
Sverige är ett av de OECD-länder där den ekonomiska ojämlikheten ökat mest de senaste decennierna och Sverige ligger nu i botten i en nordisk jämförelse av ekonomisk jämlikhet. Globalt hade vi 2022 rasat ned på jämlikhetsrankingen från plats 10 till plats 20. Oxfams generalsekreterare i Sverige, Suzanne Strandfast, pekar bland annat på slopad värnskatt som ett skäl till den lägre placeringen men också att tillgångar beskattas lägre i Sverige än i många andra länder.
För oss socialdemokrater har jämlikhet i sig ett värde. Vår ideologi säger att alla människor har samma värde och ska ges likvärdiga förutsättningar att leva ett gott liv. Men jämlikhet kan också bidra till att göra hela samhället starkare. Ojämlikhetens negativa konsekvenser för samhällsekonomin har lyfts av bland annat OECD som menar att Sverige med den ökade ojämlikheten kan tappa sin tillväxtpotential med drygt 7 procentenheter. OECD lyfter i sin kritik av den ökande svenska ojämlikheten fram att insatser för att få till stånd ett mer jämlikt utbildningssystem är en av de viktigaste faktorerna för ökad jämlikhet.
Stor ojämlikhet i ett samhälle kan också påverka samhällets stabilitet och demokrati och tyvärr är det ju en konsekvens som vi sett i Sverige med framväxten av ökad gängkriminalitet samt organiserad brottslighet där framför allt våra ungdomar är oerhört utsatta.
Även folkhälsan påverkas negativt av ojämlikhet. På befolkningsnivå har medellivslängden ökat. Hos kvinnor med 1,7 år och för män med 2,3 år och andelen förtida dödsfall har sjunkit. Men alla grupper i samhället har inte haft samma positiva utveckling. Bland kvinnor med förgymnasial utbildning har medellivslängden istället sjunkit med cirka ett halvt år. Inte heller förtida död förbättras tydligt i denna grupp. Ojämlikheten när det gäller medellivslängd mellan dem med kortast och längst utbildning har ökat till drygt 6 år bland män och nästan 7 år bland kvinnor.
Snart lägger Tidö-regeringen fram sin budgetproposition men redan nu har vi sett ett antal förslag som fortsätter späda på ojämlikheten. Man sänker skatten på ISK-sparande med 7 miljarder. 70 procent av den skattesänkningen går till den halva av befolkningen som har högst inkomster och hela 35 procent går de som ligger i topp 20 procent! Ett dåligt förslag alltså ur jämlikhetssynpunkt. Det tillfälliga extra bostadsbidraget till barnfamiljer som infördes under den tuffa ekonomiska krisen kommer visserligen att förlängas in i 2025, men ska trappas ned och för ca 100 000 familjer kommer det att innebära att man tappar 800 kronor i månaden. Ett hårt slag för de utan marginaler. Dessutom ska ytterligare ett jobbskatteavdrag införas och även här är det såklart de som tjänar mest som också tjänar på det mest.
Vi behöver verkligen en Ny riktning för Sverige.
Sofia Magnusson
Ordförande, Socialdemokraterna i Karlstad