NYHET

F som i Folkhälsa!

Exempelbild

Att ta bort F-betyget och att sluta underkänna barn i en obligatorisk skolform är enligt mig en av de enskilt viktigaste folkhälsopolitiska åtgärderna som regeringen kan göra.

18 000 elever – 15% – som gått ur grundskolan i 9 år – inledde årets sommarlov med att få på papper att de är underkända, att de inte är behöriga till ett nationellt gymnasieprogram och inte kan komma vidare i skolsystemet. De har fått veta att de har misslyckats, att de hänvisas till en särlösning som förlänger vägen till vuxenliv. I värsta fall kommer de aldrig fram, utan blir kvar i utanförskap, psykisk ohälsa, långvarig arbetslöshet.

Sedan undrar vi varför köerna till BUP växer!

Lotta Edholm, skolministern, lägger enligt mig skuld på eleverna när hon i inledningen av en intervju i Sveriges radio säger att det är bekymmersamt att ”så många elever varje år inte klarar av att bli behöriga”.

Men egentligen vet hon det vi alla vet, det som skolforskare, hjärnforskare, lärare och debattörer har påpekat i åratal och som vi alltså vet: ”En del elever har helt enkelt svårt att uppnå behörighet för att vi har betygskriterier och kursplaner som är alldeles för komplexa”.

Vi har alltså ett skolsystem som är obligatoriskt för alla barn och som samtidigt är ett noga uttänkt utslagningssystem. Om vi vet att det är så och om man har makt att ändra detta, men inte vill göra det så kan jag inte förstå det på annat sätt än att man faktiskt vill ha ett samhälle som sorterar människor, som segregerar människor, som cementerar klassamhälle, som bygger A- och B-lag.

Det pratas mycket om psykisk ohälsa nu i samhället. Köerna till BUP växer, köerna till vuxenpsykiatrin också. Vi får allt fler människor som lever i utanförskap och inte kommer in i samhället, som inte kan ta ett arbete och leva ett självständigt liv. Arbetslösheten riskerar att bita sig fast eftersom många av de som inte har ett arbete har så lång väg till arbetsmarknaden. Att vi år efter år då kan acceptera att runt 15% fortsätter att lämna grundskolan som underkända och till särlösningar är antingen ren ondska eller ren dumhet.

Jag menar att en av de viktigaste folkhälsopolitiska åtgärderna, som också bör vara en av de enklaste, och mest rimliga utifrån skolforskning – är att ta bort F-betyget och möjliggöra för alla elever att klara den obligatoriska grundskolan och kunna gå en gymnasieutbildning

Men tyvärr kan vi inte se att vi ens är i närheten av att ta bort F, utan tvärtom kommer det även nästa år och året efter det vara så att runt 15% av alla grundskoleelever som går ur årskurs 9, i år alltså 18 000 elever, får beskedet att deras väg mot vuxenliv och självständighet stoppas efter årskurs nio.

Ett av de första besluten som den konservativa regeringen fattade när de tillträdde var nämligen att fatta ett beslut för att säkerställa att F-betyget kvarstår.

Den tidigare S-ledda regeringen hade identifierat det allvarliga för samhället och för individer att så många elever slås ut från grundskolan och tillsatte under 2022 en utredning med namnet ”Fler vägar till arbetsmarknaden”. Till särskild utredare utsågs Joanna Giota, professor i pedagogik vid Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, Göteborgs universitet.

Vid presskonferensen när hon utsågs uttalade hon följande:

– Jag har forskat i över 30 år och den frågan jag kommer tillbaka till är hur det kommer sig att vissa elever lyckas i skolan medan andra misslyckas. De som lyckas får inte bara höga betyg. De lyckas även socialt. De har kompisar, och vuxna de kan få stöd av, de trivs, mår bra och växer i skolan. Men så finns det andra elever som upplever många olika sorters svårigheter och misslyckanden.

  •  

– Känslan av att misslyckas kan börja tidigt. En anledning är betygsystemet, att eleverna får ett F och känner sig underkända. Vi vet från forskning att om man känner sig misslyckad, eller upplever många svårigheter som man inte kan komma över, så tappar man lusten att lära och motivationen att anstränga sig, självkänslan dalar och man kanske går in i psykisk ohälsa.

Den konservativa regeringen som tillträdde efter valet 2022 var snabba att göra ett tilläggsdirektiv till utredningen eftersom de uppenbarligen var livrädda för att ett förslag från utredaren skulle vara att förändra betygssystemet på ett sätt som inte längre underkänner barn och ungdomar.

Så på ett regeringssammanträde i mars 2023 fattade man följande beslut:

”Regeringen beslutade den 9 juni 2022 kommittédirektiv om fler vägar till
arbetslivet (dir. 2022:74). Enligt direktiven ska utredaren bl.a. analysera för- och nackdelar med hur dagens system för övergången från grund- till gymnasieskola är konstruerat, samt vid behov lämna förslag på förändringar för att elever som haft svårt att nå målen i grundskolan ska ges bättre möjligheter att förbereda sig för arbetslivet. Direktiven skulle kunna innebära att utredningen föreslår förändringar när det gäller förekomsten av en gräns mellan godkänt och icke godkänt resultat i betygssystemet.

Uppdraget avgränsas nu på så sätt att utredaren inte ska lämna förslag till förändringar när det gäller förekomsten av ett betyg för icke godkänt resultat, betyget F. Betygssystemet ska även fortsättningsvis ha en gräns mellan godkänt och icke godkänt resultat.”

I valet 2026 kan du vara med och underkänna ett system som slår ut barn och ungdomar genom att rösta bort den konservativa regeringen. Jag kallar kampanjen – ge regeringen F – F som i Folkhälsa!

 

Sofia Magnusson
Ordförande, Socialdemokraterna i Karlstad

 

Läs mer:

https://sverigesradio.se/artikel/tusentals-elever-kommer-inte-in-pa-gymnasiet-skolministern-lotta-edholm-stort-misslyckande Länk till annan webbplats.

https://www.gp.se/debatt/varje-f-betyg-riskerar-att-offra-elevens-framtid.9c5ba6c4-ada7-4c21-b957-9c8ec7d9df2b Länk till annan webbplats.

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv/2023/03/dir.-202331 Länk till annan webbplats.