NYHET

Krönika: Vad kommer EU:s valresultat betyda för oss på lokal nivå?

Exempelbild

9 juni kl. 21.00 stängde vallokalerna runt om i Europa. Vi kunde redan samma kväll konstatera att de rödgröna gått framåt i Sverige men att det blåser högervindar i Europa. Jag tror vi är många Socialdemokrater som hade hoppats på ett valresultat nära 30% men dit nådde vi tyvärr inte riktig men i Karlstad ökade vi från 27,2 till 28,5! Stor eloge till alla valarbetare!

Slutsatsen som jag och flera med mig drog var att s-väljare gått till vänstern och mp. Att det var en korrekt analys blev tydligt redan nästa dag när SCB:s partisympatiundersökning presterades och där Socialdemokraterna landade på 35%, vänsterpartiet 8,2% och Mp 5,2%.

Men lika nöjd som jag var över ett bra resultat för de rödgröna lika nöjd är jag över att SD backade rejält i EU-valet men att ett visst tapp även syntes i SCB:s undersökning. Migrationsfrågan har visserligen minskat i betydelse men kanske har även rapporter om trollkonton och Åkessons obegripliga sätt att hantera det i media fått folk att ifrågasätta partiet?

Jag hade under veckan förmånen att lyssna på Lars Danielsson, tidigare svensk EU-ambassadör mellan 2016-2023, som reflekterade kring hur valresultatet kommer att påverka oss lokalt och tänkte delge en del av hans och mina tankar kring det.

Han gör bland annat reflektionen att skälet till att valresultatet och SCB:s undersökning skiljer sig så mycket åt är att folk efter 30 års medlemskap i EU kanske faktiskt bryr sig om att sätta sig in i vilka frågor de tror EU behöver hantera. En sådan fråga är klimatet och det kan vara en förklaring till varför Mp gick fram så mycket.

Men själva valresultatet då. Vad betyder det?

Ja, EPP-gruppen stärks, dit våra Moderater och Kristdemokrater tillhör, men majoriteten i parlamentet kommer se ut ungefär som idag. För svensk del har vi samma antal parlamentsledamöter med nästan samma "partiuppsättning” med enda undantaget att KD tappar ett mandat till Vänsterpartiet.

Givet att partigrupperna kommande period kommer arbeta i parlamentet ungefär som under den förra så kommer de tre största partigrupperna vara de mest drivande. Att ytterkanterna växt kommer snarare motivera till mer samverkan för att utestänga och blockera de mest extrema partigrupperna tror Danielsson. Ur det perspektivet kommer vi alltså påverkas marginellt trots framgång för extremhögern.

Det som kan få större betydelse är snarare vissa länder agerande utifrån valresultatet men det kommer då påverka oss mer indirekt.

I Frankrike har t.ex president Emmanuel Macron valt att upplösa parlamentet och utlyst nyval efter att Nationell samling fick dubbelt så många röster som Macrons eget liberala parti Renaissanc. Om det valet sedan innebär att Marine Le Pen vinner kan hennes inställning till EU utgifter, alltså EU:s långtidsbudget, påverka oss.

Vad kan vi vänta oss politiskt?

Lagstiftningenstakten kommer troligtvis bli lägre eftersom den förra perioden präglades av en hög lagstiftningstakt. Nu sätts fokus istället på att implementera lagstiftningen.

Det kommer bli diskussion om klimatpaketet och vilket mål som ska gälla för våra utsläpp. Migration kommer fortsatt att diskuteras då flera länder har fortsatt hög migration t.ex Tyskland, Belgien och Österrike. Men frågan om nivåer kommer tonas ner tillförseln för hur mottagande ska ske. Asylcenter utanför EU är en frågas som säkert blir het.

Utöver dessa frågor kommer såklart den ryska aggressionen mot Ukraina vara en prioriterad fråga. Här krävs att medel prioriteras i EU:s budget.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina har också lyft både Moldaviens och Ukrainas medlemskap i EU upp på agendan.

Ja, utan spaning ingen aning brukar man ju säga. Jag hoppas ni fått några nya perspektiv och tankar om valresultatet och dess lokala påverkan samt vilka frågor som förmodligen kommer diskuteras de kommande 5 åren inom EU.

Linda Larsson (S)
Kommunstyrelsens ordförande